• runeberginpaiva 654x320

Torttujen torttu

Helmikuun nimikkoherkku on kansallisrunoilijamme Johan Ludvig Runebergin nimeä kantava leivonnainen, joka ilmestyy kauppoihin heti vuoden vaihteen jälkeen. Helmikuun 5. päivä vietetään Runebergin päivää.

Kansallisrunoilijamme Johan Ludvig Runeberg (1804–77) on saanut oman merkkipäivän helmikuun 5:nnelle, syntymäpäivälleen. Runebergin päivän vietto aloitettiin jo Venäjän vallan aikana. Kun keisari kielsi Runebergin juhlinnan kulkueilla ja lipuilla, kansa poltti päivän kunniaksi kynttilöitä kotien ikkunoilla.

Itsenäisyyden alkuaikoina Runebergin päivä oli ennen kaikkea ruotsinkielisen väestön juhla (ja Kalevalan päivä suomalaisen), mutta nykyään Runebergia juhlitaan tasapuolisesti niin suomen- kuin ruotsinkielistenkin piirissä.

Nuorimmaiset tuntevat Runebergin ainakin makeista Runebergin tortuista ja liehuvista lipuista. Runebergin päivä kuuluu vakiintuneisiin liputuspäiviin, ja se on ollut Yliopiston almanakan liputuspäivälistassa vuodesta 1952 lähtien.

Runoilija piti makeasta

Runebergintorttu on mantelilla ja arrakkipunssilla tai rommilla maustettu sylinterin muotoinen leivonnainen. Sen päällä on tavallisesti vadelmahilloa, joka on ympäröity valkoisella, tai nykyisin myös vaaleanpunaisella, sokerikuorrutusrenkaalla. Tämänkin leivonnaisen ohjeet vaihtelevat melkoisesti.

Leivos on saanut nimensä Suomen kansallisrunoilijan Johan Ludvig Runebergin mukaan, jonka kerrotaan mielellään nauttineen leivoksia aamiaisella punssin kera ennen luovaan työhön tarttumista. Runebergin torttuja on saatavilla kaupoista yleensä tammikuusta Runebergin päivän 5. helmikuuta tienoille.

Joidenkin tietojen mukaan Runebergin tortun kehitti runoilijan vaimo Fredrika Runeberg. Tarina kertoo, että Runebergillä oli makean nälkä, joten hän pyysi vaimoltaan jotain makeaa, mutta hänellä ei ollut tarjota mitään makeaa. Niinpä Fredrika päätti tehdä leivonnaisen niistä aineksista, joita hänellä oli eli leivos syntyi vehnäjauhoista, korppujauhoista, keksimuruista ja manteleista ja sai koristukseksi omenahilloa sekä sokerikuorrutuksen. Fredrika Runebergin 1850-luvulta peräisin olevassa reseptikirjassa on kyseisen leivoksen ohje, joka kuitenkin lienee muunnelma alun perin porvoolaisen kondiittorimestarin Lars Asteniuksen 1840-luvulla luomasta tortusta.

Kuvat: Laura Lehikoinen

Runebrgintorttu 1
  • 100 g margariinia tai voita
  • 1 dl sokeria
  • 1 kananmuna
  • 1 dl kermaa
  • 1 tippa karvasmanteliöljyä
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 dl vehnäjauhoja
  • 1,5 dl korppujauhoja
  • 1 dl mantelirouhetta

Kostutus:
omenatuoremehua

Pinnalle:
vadelmahilloa

Sokerikuorrutus:

  • 2 tl vettä tai sitruunamehua
  • 1 dl tomusokeria

Pane uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Sulata rasva. Vatkaa muna ja sokeri vaahdoksi. Lisää kerma, jäähtynyt rasva ja karvasmanteliöljy. Yhdistä kuivat ainekset keskenään. Lisää jauhoseos taikinaan. Sekoita taikina nopeasti tasaiseksi. Jaa taikina paperisiin leivosvuokiin, mutta jätä vuokiin kohoamisvara.

Paista torttuja uunin keskitasolla noin 10 minuuttia. Anna niiden jäähtyä ja kostuta halutessasi leivokset omenatuoremehulla ennen koristelua.

Runebergintorttu 2

Resepti: Arja Savela, Myllyn Paras Oy
Sekoita sokerikuorrutuksen ainekset keskenään (seoksen pitäisi olla melko jäykkää). Työnnä lusikalla kuorrute muovipussin kulmaan ja leikkaa kulmaan pieni aukko. Aseta kahdella teelusikalla nokare hilloa tortun päälle. Pursota rengas kuorrutusta tortun keskellä olevan hillon päälle.

  • 200 g voita tai margariinia
  • 2 dl sokeria tai fariinisokeria
  • 2 munaa
  • 2 dl Myllyn Paras Erikoisvehnäjauhoja
  • 2 dl Myllyn Paras Korppujauhoja
  • 2 dl mantelilastuja tai piparimuruja
  • ½ tl manteliuutetta tai 2 rkl mantelilikööriä
  • 2 tl kardemummaa
  • 2 tl smetanaa, ranskankermaa tai kermaa, voi olla laktoositon
  • 1 tl soodaa

Täytteeksi:
n. 2 dl paistonkestävää vadelmahilloa

Kostutukseen:

  • n. 1 dl vettä
  • 1 rkl sokeria
  • 1 tl manteliuutetta tai 2 rkl mantelilikööriä, punssia tai vahvaa vadelmamehua

Päälle:
paistonkestävää vadelmahilloa ja sokerivesikuorrutetta

Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat vaahtoon vatkaten yksitellen. Lisää kuivat aineet. Mikäli kotoa/kaupasta ei löydy manteliuutetta tai et pidä sen melko voimakkaasta mausta, voit käyttää torttujen mausteena hyvin myös mantelilikööriä ja / tai kardemummaa. Sekoita taikinaan lopuksi kermavalmiste.

Käytä Runebergin torttumuotteja, mikäli omistat sellaisia. Myös syväkoloinen muffinipelti sopii tarkoitukseen oikein hyvin. Tai voit käyttää folio- tai metallisia muffinivuokia. Voitele ja korppujauhota vuoat. Jaa tasaiseksi sekoitettu taikina niihin. Paina teelusikalla jokaisen tortun keskelle nokare hilloa. Paista 200 asteisen uunin keskiosassa 15-20 minuuttia kauniin keltaisiksi leivonnaisten koosta riippuen.
Kostuta kypsät Runebergin tortut sivelemällä niille maustettua sokerivettä. Laita vielä jokaisen tortun keskelle nokare vadelmahilloa. Koristele sokerivesikuorrutuksella pursottamalla kuorrutteesta rengas hillon ympäri.