• asado 2 654x320

Kesällä juhlitaan grillin äärellä

"Kesähän alkaa vasta kun saadaan makkaraa...grillaillaan." (Tommi Soidinmäki, Iskelmä ja kesä)

Grilli on suomalaisen kesäelämän keskipiste. Jos on piha, on myös grilli. Kaupungissa tai maalla. Kerrostalojen parvekkeilla grillaus saattaa talon järjestyssääntöjen mukaan olla kiellettyä, vaikka laki ei sitä varsinaisesti kielläkään. Monen kerrostalon pihaan onkin pystytetty yhteinen grillipaikka. Sillä kesään kuuluu ulkona grillaaminen. Ja grillin ympärille syntyvät juhlat hetkessä.

Kesä herättää myös suomalaisen miehen piilevät metsästysvaistot. Ne ohjaavat miehen supermarketin lihatiskille ja sieltä saaliin kanssa kotipihan grillikeskukseen. Ja totta se on; mies kuin mies paljastuu kesäisin grillinsä ääressä mestarikokiksi. 

Grillaushan  on nykyisin melkoista välineurheilua ja laitetarjonta on valtava, pienistä pallogrilleistä valtaisiin sähköllä tai kaasulla toimiviin ökygrilleihin monenlaisine lisälaitteineen.  Grilliä valitessaan miesten kriteerit taitavat olla samansuuntaisia kuin autoa ostaessa; mitä komeampi grilli, sitä tyytyväisempi grillaaja.

Grillata voi puulla, hiilellä, kaasulla tai sähköllä ja grillaaminen onnistuu myös vaatimattomalla kertakäyttöisellä piknikgrillillä. Kertakäyttöisten laatu vaihtelee ja niitä on käytettävä pihalla ja luonnossa erityisen suurella tarkkavaisuudella. Kaiken kaikkiaan grillausolosuhteissa täytyy aina ottaa huomioon palo- ja muut turvallisuusnäkökohdat ja grilliä on huollettava säännöllisesti; puhdistettava ja rasvattava joka käytön jälkeen.
 

Marinadilla makua ja mureutta

Olipa grilli millainen hyvänsä, grillattavien tuotteiden esivalmistelu on tehtävä huolella. Ellei sitten grillaa makkaraa suoraan paketista. Makkara on sinänsä ihan trendikästä grillattavaa, varsinkin kun grilliin hankitaan raakamakkaroita tai pienten makkarantekijöiden laatutuotteita.

Marinadilla lihaan saadaan makua ja mehevyyttä ja mureutta. Nykyisin tarjolla on paljon erilaisia valmiiksi marinoituja lihavaihtoehtoja, mutta saat taatusti paljon makoisamman grillimarinadin itse valmistaen, eikä se vie edes paljon aikaa. Kun teet itse, voit myös valita marinadiin lempimakujasi. 

Marinadikastikkeen pohjana on yleensä öljy, johon lisätään mausteita. Ilman öljyäkin lihan voi marinoida valmistamalla esimerkiksi vaikkapa vain viinipohjaisen marinadin.

Marinadissa on aina mukana jotain hapanta; viiniä, jogurttia, sitruunamehua, viinietikkaa, balsamicoa tai muuta vastaavaa. Hapan  ainesosa toimii mureuttajana. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että sitkeä liha ei muutaman tunnin marinoinnista mureudu, joten hanki grilliin muuta kuin paistilihaa.

Sokerin, esimerkiksi ruokosokerin,  ruokosokerisiirapin  tai hunajan lisääminen marinadiin antaa lihaan tai kalaan ihan oman säväyksensä  grillatessa. Makeus avaa muita makuja ja grillattava saa kauniin pinnan.

Sokerihan toimii tunnetusti ruuanlaitossa joskus suoranaisena pelastajana, sillä ripaus sokeria pelastaa mm.  silloin, kun ruokaan on livahtanut liikaa suolaa. Sokeri myös taittaa happamuutta.  Monen keittiömestarin salainen viimeistelytemppu onkin ripaus sokeria kastikkeen sekaan.

Marinointi onnistuu helposti muovipussissa, jossa marinoitavaa lihaa on helppo käännellä ja se marinoituu tasaisesti.
 

Neitsytperunaa ja kasviksia marinadissa

Turussa järjestettiin kesäkuussa ensimmäinen Neitsytperunafestivaali, jossa pääosassa oli kesän odotetuin herkku uusi peruna, Suomen parsaksikin kutsuttu ja nyt siis neitsytperunaksi nimetty. 

Neitsytperunaa nautitaan perinteisesti ihan sinällään keitettynä ja voilla höystettynä. Neitsytperuna sopii myös marinoitavaksi ja grillissä viimeisteltäväksi. Kun kyllästyt pelkkään pottuun ja voihin, kokeile kesän herkkua grillissä/uunissa paahdettuna salaatin osana tai marinoituna lisäkkeenä.
 

Kuiva maustaen ja jälkeen päin maustaen

Grillattavaa lihaa ei tarvitse välttämättä marinoida, vaan maustamisen voi tehdä myös kuivamausteseoksella. Varsinkin kalalle sopii tämä maustaminen. Kuivamausteseoksen voi sekoittaa makunsa mukaan käyttäen erilaisia pippureita, paprikajauhetta, jauhettua korianteria, kuminaa, valkosipulihiutaleita, chilijauhetta jne. jne. vain omat makumieltymykset ovat rajana.

Mausteseos kalalle

  • 1 rkl sokeria
  • 1 tl suolahiutaleita
  • 1 tl jauhettua mustapippuria
  • 2 tl sipulijauhetta
  • 2 tl valkosipulijauhetta
  • 1/2 tl jauhettua kanelia
  • 1/2 tl jauhettua muskottipähkinää
  • 1 tl kuivattua, hienonnettua meiramia
  • 2 tl kuivattua, hienonnettua oreganoa
  • 1 tl kuivattua, hienonnettua timjamia

Sekoita ainekset purkissa. Hiero mausteseos kalan pintaan 15 minuuttia ennen grillausta. Mausteseos riittää 1-2 kilolle kalaa.

Monet haluavat maustaa grillattavan vasta ihan kypsymisen loppuvaiheessa tai jälkeen päin. Silloin voi käyttää erilaisia valmiita grillauskastikkeita ja glazeja eli ruuan viimeistely- ja maustekastikkeita. Makuvaihtoehtoja on saatavana runsaasti.  

Mm. grillatun lohen voi näppärästi maustaa jälkeen päin nopealla omatekoisella japanilaistyylisellä maustekastikkeella, johon sekoitetaan soijakastiketta, teriyaki- kastiketta, hieman sitruunamehua, loraus seesamiöljyä (tai seesaminsiemeniä) ja inkivääritahnaa. Sopii myös jälkimarinadiksi tai dippikastikkeeksi  lihalle ja vaikkapa grillatuille herkkusienille.
 

Grillaajan muistilista

  • Marinoi grillattavat mahdollisesti jo edellisenä päivänä.
  • Ota grillattava liha hyvissä ajoin pois jääkaapista. 
  • Kuivaa pinta ennen grilliin panemista.
  • Öljyä  grilliritilä kevyesti . 
  • Anna ritilän kuumentua riittävän kuumaksi, niin grillattava ei tartu kiinni.
  • Älä töki grillissä paistuvaa lihaa haarukalla tai muilla terävillä esineillä, vaan käytä grillipihtejä. 
  • Suolaa liha vasta kypsänä. Suola vie lihasta mehut grillauksen aikana.
  • Kun grillaat esimerkiksi kasviksia, katkarapuja tai täytettyjä sieniä,  käytä apuna esimerkiksi  kertakäyttöistä grillialustaa, etteivät  pienet grillattavat tipu grilliin. 
  • Voit grillata edellä mainittuja myös folionyytissä tai vartaissa. 
  • Grillaa kalat halsterissa (älä unohda öljytä sitä!), folion sisällä, kertakäyttöisellä grillialustalla tai grillin kiinteällä paistopinnalla. 
  • Ole maltillinen grillaaja. Liha vaatii aikaa kypsyäkseen. Kääntele grillattavia säännöllisesti ettei pinta pala.

Grillaillaan!
 

Marinadi broilerille

  • 2-3 rkl Dansukker Cane Syrup - ruokosokerisiirappia
  • 2 rkl Dijon  - sinappia
  • 4 rkl valkoviiniä
  • 4 rkl oliiviöljyä
  • 2 tl paprikajauhetta
  • 2-4 valkosipulinkynttä hienonnettuna
  • 1 punainen chili hienoksi silputtuna (ota pois siemenet, jos et pidä kovin tulisesta)
  • 1 maustemitallinen rouhittua mustapippuria
  • Tarjoiluun suolaa

* Riittää noin kilolle broileria.
 

Marinadi porsaalle

  • 0,5 dl puristettua sitruunamehua
  • 0,5 dl valkoviinietikkaa
  • 05, dl oliiviöljyä
  • 2-3 rkl Dansukker Cane Syrup - ruokosokerisiirappia
  • 2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
  • 2 tl tai maun mukaan sambal olek - chilitahnaa
  • 0,5 tl rouhittua mustapippuria

* Riittää noin 1,5 kilolle lihaa
 

Marinadi kalalle

  • 2 rkl Dansukker Fariinisokeria
  • ½ dl soijakastiketta
  • ½ dl öljyä
  • 2–4 valkosipulin kynttä murskattuna
  • ½ sitruunan raastettu kuori ja mehu
  • ½ tl rouhittua mustapippuria
  • Tarjoiluun suolaa

Marinadi riittää noin kilolle kalaa (esim. lohelle)

Valmistus: Sekoita marinadien ainekset kulhossa. Pane grillattava tuote muovipussiin ja kaada marinadi päälle. Kääntele pussia, jotta lihat peittyvät kauttaaltaan marinadiin. Anna maustua jääkapissa muutama tunti. Kääntele pussia aika ajoin.  Ota huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen grillausta.
 

Katkarapuvartaita ja limettivoita
4 annosta 
24–48 kuorittua katkarapua, koosta riippuen
8 puista grillitikkua

Maustevoi

  • 150 g suolatonta voita
  • ½ dl kuivaa valkoviiniä
  • 1 limetin mehu ja kuori
  • 1 tl Dansukker Fariinisokeria
  • 1 rkl raastettua keltasipulia

Tarjoiluun limettiä, persiljaa tai korianteria.
Sekoita voi, valkoviini, limetti, fariinisokeri ja sipuli maustevoiksi sähkövatkaimella. Pujota katkaravut tikkuihin. Voitele katkaravut maustevoilla ja anna niiden maustua jääkaapissa tunti. Grillaa katkarapuja minuutti molemmin puolin.
Pane katkarapuvartaat lämpimille lautasille yhdessä jäljelle jääneen maustevoin, limettilohkojen ja persiljan tai korianterin kanssa. Syö heti.
 

Raparperiketsuppi

  • 1 litra paloiteltua raparperia
  • 3 silputtua sipulia
  • 2 ½ dl valkoviinietikkaa
  • 2 ½ dl Dansukker Fariinisokeria
  • 2 ½ dl Dansukker Taloussokeria
  • 500 g paseerattua tomaattia
  • 2 tl suolaa
  • 1 tl jauhettua kanelia
  • 1 rkl jauhettua inkivääriä

Sekoita kaikki ainekset kattilassa. Anna kiehua hiljalleen välillä sekoittaen noin tunti tai kunnes seos on sakeutunut. Anna jäähtyä. Purkita ja säilytä jääkaapissa.

Ohjeet ja kuvat: Dansukker


Marinoidut varhaisperunat, savukalaa ja piparjuurikastiketta

noin 600 g varhaisperunoita

Marinadiin

  • 1 rkl sitruunamehua
  • puolikkaan sitruunan raastettu kuori
  • 1 rkl punaviinietikkaa
  • 5 rkl kylmäpuristettua öljyä
  • suolaa
  • mustapippuria
  • 2 rkl kapriksia

Piparjuurikastikkeeseen

  • 2 dl ranskankermaa
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 1 – 2 rkl tuoretta piparjuurta raastettuna
  • suolaa
  • pippuria
  • ripaus sokeria

Lisäksi noin 400 g savustettua lahnaa, siikaa, lohta, kirjolohta ja tuoretta tilliä

Keitä puhtaat varhaisperunat suolalla maustetussa vedessä ja valuta. Voit puolittaa kookkaimmat.
Sekoita marinadin ainekset keskenään ja sekoita marinadi lämpimiin, vastakeitettyihin perunoihin. Jätä perunat maustumaan huoneenlämpöön muun valmistelun ajaksi.
Mausta ranskankerma sitruunamehulla ja piparjuuriraasteella sekä suolalla, pippurilla ja sokeriripauksella.
Tarjoa marinoidut varhaisperunat haaleina, savukala ja piparjuurikastike erikseen tai asettele ainekset isolle tarjoiluvadille.

Ohje: Kotimaiset kasvikset ry