Syntynyt viiniä suonissaan

Italialaisessa Tommasin viinitalossa on todistettu vääräksi väite siitä, että perhe olisi pahin: isoisä Giacomo Battista Tommasin jälkeläiset neljännessä polvessa työskentelevät sulassa sovussa 110 vuotta sitten perustetussa perheyrityksessä. Yksi heistä on Pierangelo Tommasi. Hänen osalleen on perheyrityksessä langennut viinien tunnetuiksi tekeminen maailmanlaajuisesti. Ja siihen työhön hän on antautunut täysillä. 
 
Viinipulloa avatessa ei aina tule ajatelleeksi kuinka monen ihmisen elämä kietoutuu pullon ja sen sisällön ympärille. Viininteossa tarvitaan viljelijän ja viinintekijän lisäksi lukematon määrä muita työntekijöitä, ennen kuin viini on pullossa ja sen tie kohti viinimyymälää, ja sieltä meidän kuluttajien laseihin voi alkaa. 
 
Pierangelo Tommasi astuu kuvaan siinä vaiheessa, kun tuote on jo pullossa ja sille lähdetään hakemaan ostajia Italian ulkopuolelta. Pierangelo vastaa Tommasin viinien markkinoinnista ja ulkomaanviennistä.  Hänen tehtävänsä oli löytää myös Suomesta maahantuoja talon viineille. 
 
Vuonna 2002 alkoi yhteistyö Johan Rehnin kanssa ja jatkuu tänä päivänä. Näiden kahden viinimiehen ansiosta voimme myös Suomessa avata pullon Tommasia, vaikkapa viinimaailman nektaria, Amaronea tai arkikäyttöön sopivaa Valpolicellaa. 
 
Pierangelo vierailee Suomessa säännöllisesti muistuttamassa Tommasin viinien olemassaolosta Alkoa, paikallista lehdistöä ja viininystäviä. Myös kaikkijuhlista.fi tapasi hänet.
 

RAKKAUDESTA VIINIIN

 ─ Mitä minulle merkitsee sana "viini"? Se merkitsee minulle kaikkea, se on minun elämäni. Viini on minun DNA:ssani! huudahtaa Pierangelo Tommasi ruskeat silmät säteillen. 
 
Eikä sitä ole vaikea uskoa, kun kuuntelee millä antaumuksella hän puhuu työstään perheyrityksessä ja viinibisneksestä yleensä.
─ Tässä työssä adrenaliini virtaa vahvasti! Viinibisnes on jännittävää. Rankkaa, mutta samalla hauskaa. Ja haastavaa, sillä vaikka viini on ihmiskäsien tuote, ihminen on luontoäidin oikkujen armoilla kaiken aikaa. Työhön liittyy toisaalta paljon mukavia asioita, kuten matkustaminen, uusiin paikkoihin tutustuminen ja uusien ihmisten tapaaminen. Minä rakastan työtäni!
 
Pierangelo näkee työssään läheltä mitä viinimaailmassa tapahtuu ja tuntee myös sen kovat lait. Maailmassa tuotetaan viiniä yli tarpeen. Kilpailu perinteisten viininmaiden ja uuden maailman viinimaiden välillä on arkipäivää. Eurooppa tähyää mm. Pohjois-Amerikkaan ja Etelä-Amerikkaan ja päinvastoin. Myös Tommasin tärkeimmät vientimarkkinat, Skandinavian lisäksi, ovat USA ja Kanada. Etelä-Amerikan maat kiinnostavat, Brasiliassa viinejä on jo myynnissä.
 
─ Italia on viinimaana edelleen tärkeä ja kysytty. Varsinkin Valpolicellan tyyliltään ja luonteeltaan omintakeiset viinit, Amarone ja Ripasso, ovat erityisen arvostettuja ja haluttuja maailmalla. Uskon, että Valpolicellan viinit pärjäävät hyvin melko kovaksikin yltyneessä kilpailussa uuden maailman viinien kanssa. Ne ovat omalla tavallaan ainutlaatuisia ja niillä on pitkä historia takana. Kuluttajan on vaikea löytää mitään vastaavaa uudesta maailmasta, arvelee Pierangelo.
 

EI PELKÄSTÄÄN VIINISTÄ 

Tommasi Viticoltore - viinitalo tunnetaan ympäri maailmaa erityisesti yhtenä Valpolicellan klassisten "suurten" viinien, Amaronen ja Ripasson, eturivin tuottajista, ja se toimii myös majoitus- ja ravintola-alalla. 
 
Tommasin toiminnan kulmakivinä ovat alusta saakka olleet pyrkimys parhaaseen mahdolliseen laatuun, usko rehelliseen työhön ja rakkaus sekä kunnioitus maata kohtaan, joka tuottaa kallisarvoisen raaka-aineen. Perinnettä kunnioitetaan, mutta eteenpäin vieville uudistuksille ollaan avoimia. 
 
Talo tuottaa punaviinejä, valkoviinejä ja kuohuviinejä Veneton ja Toscanan viinialueilla sijaitsevilta tarhoiltaan yhteensä yli miljoona litraa vuodessa. Venetolaisena tuottajana grappa kuuluu tuotevalikoimaan ja italialaiseen tapaan valmistetaan myös oliiviöljyä. 
Vuonna 1986 perheen omistama, 1600-luvulta peräisin oleva venetsialainen huvila Veronan ulkopuolella muutettiin Villa Quaranta Park -hotelliksi. Sen yhteydessä toimii ravintoloita, kongressikeskus ja kylpylä, jossa on mm. aito suomalainen sauna! Lisäksi perhe pyörittää kahta ravintolaa Veronassa. 
 

LA FORZA DELLA FAMIGLIA - PERHEESSÄ ON VOIMAA 

Tommasin viinitalossa perhe ei ole pahin, vaan paras voimavara. Siihen luotetaan kaikessa; viinintuotannon korkea laatu taataan käyttämällä vain omien tarhojen rypäleitä ja valmistamalla viini alusta loppuun omissa tiloissa. Myös viinien markkinoinnissa ja myynnissä luotetaan perheen omiin voimiin. Eikä epäsopua synny, kun päämäärä on yhteinen ja jokaisella oma roolinsa sen saavuttamiseksi.
 
Avainhenkilöitä markkinoinnista ja viennistä vastaavan Pierangelon lisäksi ovat viinintekijänä toimiva Giancarlo, kotimaan vastaava Piergiorgio ja paikalliset asiakkaat hoitava Stefano. Perheen naisista Francesca ja Erica pitävät huolta että kaikki hallinnolliset asiat sujuvat moitteettomasti. Samoin Villa Quarantan toiminta on naisten aluetta, josta vastaavat Michela, Barbara ja Paola.
 
Ja jälkipolvi kasvaa siinä työn imussa. Hengittävät viiniä sylivauvasta alkaen, niin kuin Pierangelo, jolle ammatinvalinta ei ollut vaikeaa. Tulevaisuus oli tähtiin kirjoitettu, eikä hän olisi omien sanojensa mukaan voinut edes kuvitella tekevänsä jotain muuta. Hän kertoo olevansa vilpittömästi onnellinen tiiviistä yhteistyöstä perheen kanssa, sillä se antaa turvaa ja läheisyyttä joka tilanteessa.
 
Voisi kuvitella, ettei aina ole ihan ongelmatonta tehdä koko ajan töitä yhdessä ja lisäksi jakaa arkea ja juhlaa sukulaisten kanssa. 
 
─ Parasta perheen kanssa työskentelemisessä on se, että meillä kaikilla on sama visio työstä, jota teemme yhdessä perheenä, toisiamme auttaen.  Se että teemme kaiken yhdessä perheenä, on myös tavallaan huonoin puoli.  Ja tarkoitan tällä sitä, että emme oikein pääse koskaan eroon työstä, toisin kuin jos olisimme pelkästään työntekijöinä yrityksessä.
 
Kaikkien perheenjäsenten harras toive on, että seuraava sukupolvi astuisi vuorollaan perheyrityksen palvelukseen. Kaikki sijoitukset ja projektit, joita yrityksessä tehdään tänä päivänä, tähtäävät siihen. Pierangelo sanoo kuitenkin, että jokainen nuorista on vapaa valitsemaan oman tiensä. 
 
─ Meitä kyllä riittää: minulla ja sisarillani sekä serkuillamme on yhteensä 14 lasta tällä hetkellä, hän laskeskelee perhesaldoa nauraen.
 

PERINTEITÄ KUNNIOITTAEN, UUDELLE AVOIMENA

Tommasin viinitalolla on pitkä historia, 110 vuotta. Vuonna 1902 isoisä Giacomo Battista Tommasi rakensi ensimmäiset kolme 50 hehtolitran tynnyriään ja alkoi valmistaa viiniä Valpolicella Classicon alueen sydämessä, pienessä Pedemonten kylässä. Kylä sijaitsee Veronan maakunnan kaakkoisosassa, Veneton viinialueella Pohjois-Italiassa. 
 
Silloinen 10 hehtaarin viinitarha on vuosien mittaan kasvanut yli kymmenkertaiseksi; viinitarhat käsittävät nykyisin yhteensä 135 hehtaaria Valpolicella Classicon ja muun Veronan alueilla. Lisäksi Tommasi omistaa yhteensä 100 hehtaarin suuruiset Poggio al Tufon ja Doganellan tarhat Toscanassa, Maremman alueella Pitiglianossa. 
 
Viimeisin hankinta on tila, jolla tuotetaan Veneton ylpeyttä Prosecco- kuohuviiniä. Tommasi Filodora Prosecco tuotiin markkinoille Italiassa vuoden 2012 huhtikuussa yrityksen 110-vuotisjuhlan merkeissä.  
 
─ Joillakin viinimarkkinoilla meiltä ikään kuin odotettiin myös Proseccoa, joten päätimme aloittaa sen tuotannon. Koska me olemme viininviljelijöitä, emme viinikauppiaita, meidän piti hankkia tuotantoa varten maata Prosecco- alueelta. Tutustuimme perheeseen joka omisti alueella Filodora -nimisen tilan, jonka he vuokrasivat meille.
 
Lain mukaan Prosecco DOCG -laatuviiniä saa valmistaa vain tietyllä Veneton alueella Glera -nimisestä rypäleestä. Mutta viinin voi pullottaa missä tahansa - jos voi todistaa, että on aikaisemmin valmistanut kuohuviiniä ja hallitsee sen tuotannon. Tommasi pullottaa viinin omassa kellarissaan, minkä vuoksi sillä on alempi DOC- luokitus.
 
Kysymykseen, millainen Proseccosta tuli, Pierangelo vastaa, että teknisesti Tommasin Prosecco on hieman kuivempi kuin Proseccot yleensä, mutta hän ei halua puhua viinien makuaistimuksista eli hän ei puutu viinin arvosteluun adjektiiveillä, vaan jättää sen viinitoimittajien tehtäväksi. 
 
─ Itse en pidä Proseccoa mitenkään "suurena" viininä, mutta se on raikas ja kevyt, hyvin juotava viini. Ja tärkeä Venetolle, Pierangelo toteaa.
 

VALPOLICELLAN KUNINGATAR AMARONE 

Amaronea pidetään yhtenä Italian, ja koko maailman, hienoimmista punaviineistä. Se on Valpolicella Classico - viinialueen kuningatar. 
 
Tommasin perhe on valmistanut tätä "jumalaista nektaria" vuosikymmenien ajan perinteisellä tavalla. Tommasi ja 11 muuta tuottajaperhettä muodostavat yhdistyksen “Famiglie dell’Amarone d’Arte”, jonka tehtävän on suojella ja ylläpitää viinin perinteistä valmistusta ja levittää sen mainetta maailmalla.
 
Amaronen rypälelajikkeet ovat alueelle tyypilliset Corvina, Corvinone, Rondinella ja Molinara, jotka kasvavat korkeilla rinneterasseilla ja joista viiniä varten poimitaan käsin vain parhaat ja kypsimmät tertut. 
 
Rypäleet kerätään pieniin, avoimiin laatikoihin ja viedään suoralta kädeltä ilmastoituun varastoon, jossa ne lepäävät ja syksyn ja talven viileiden tuulien helliminä, kunnes ne tammikuussa murskataan ja valmistetaan viiniksi. Hitaan kuivumisen aikana, rypäleiden sokeripitoisuus kasvaa ja aromit tiivistyvät sekä voimistuvat. 
 
Valmistusmenetelmää kutsutaan nimellä appassimento, ja sitä käytetään myös makeiden Recioto- viinien ja nykyisin nk. Appassimento -viinien valmistuksessa. 
 
Valmis viini kypsyy tammitynnyreissä vähintään kolme vuotta ennen pullotusta. Pullossa viini saa vielä ikääntyä vähintään vuoden verran ennen kuin se lasketaan markkinoille viininystävien suureksi nautinnoksi. 
 
Suomen markkinoille ja Alkoon Tommasin Amarone, vuosikertaa 1998, tuli vuonna 2002. Pierangelo on huomannut kuluneiden 11 vuoden aikana, että suomalaiset arvostavat muiden skandinaavien tapaan tyyliä, jota Tommasi, ja ylipäätään Veneton viinit, Amarone, Ripasso ja Appassimento- viinit edustavat. Ne ovat maultaan pyöreän pehmeitä ja meheviä, lämmittävät mukavasti ja sopivat hyvin yhteen monenlaisten ruokien kanssa. 
 
─ Tommasi on noussut yhdeksi vakiintuneimmista italialaisista viinibrändeistä Suomessa, koska pystymme tarjoamaan suurten viiniemme lisäksi laadukkaita viinejä myös edullisimmissa viinikategorioissa. Suomi on pienestä kuluttajakannasta huolimatta meille sekä laadullisesti että määrällisesti hyvin tärkeä markkina.
 
Pierangelon ajatuksia tukee se, että 2011 Viinilehti ja sen lukijat valitsivat Tommasi Ripasson vuoden punaviiniksi ja Glorian Ruoka - ja Viini puolestaan arvioi Tomassin Toscanan viinin Poggio al Tuffo Rompicollon vuoden parhaaksi punaviiniksi hieman aikaisemmin.
 
─ Meillä on hyvä yhteistyökumppani Suomessa ja minä teen mielelläni töitä suomalaisten, ja myös muiden pohjoismaalaisten kanssa. Interbrands Wines & Spirits -tiimi on tehnyt kanssani hyvää myyntityötä ja voin sanoa olevani onnellinen Tommasin viinien menestyksestä Suomessa. Myyntimiehenä ruokahaluni ei kuitenkaan ole vielä täysin tyydytetty, Pierangelo lisää virnistäen.
 

PERINTÖPRINSSIT RIPASSO JA MUODIKAS APPASSIMENTO

Amaronen perintöprinssin asemaan ovat nousseet nk. ripasso -menetelmällä valmistetut viinit. Ripasso tarkoittaa sanan mukaisesti, että viini on kahteen kertaan kierrätetty. Ripassot ovat tavallaan perus-valpolicellan ja amaronen välimuoto. Tommasi Ripasso valmistetaan lisäämällä talon Valpolicella Classico - viini Amaronen vielä lämpimän ja sokeripitoisen käymismäskin päälle, jossa se käy 10–12 päivää, jolloin viinistä tulee pyöreämpi ja soveltuu kypsytettäväksi tynnyrissä 18 kuukauden ajan. 
 
─ Appassimento- viinit ovat tällä hetkellä muodikkaita ja suosittuja viinimaailmassa. Ne edustavat mutkatonta ja persoonallista viinityyliä, joka ilmentää täydellisesti Veneton alueen viinien tyyliä ja luonnetta. Rypäleiden kuivatus kuuluu alueen viininvalmistusperinteeseen.
 
Tommasi oli ensimmäinen viinitalo, joka lanseerasi viinin tässä uudessa Valpolicellan alueen kategoriassa, joka ei ole kuitenkaan vielä virallinen kategoria.  
 
Talon viinivalikoimassa oli tietyssä hintaluokassa kolo, joka haluttiin täyttää. Kävi kuitenkin niin, että kolo ei ainoastaan tullut tukituksi, vaan samalla luotiin ihan uusi viinikategoria, joka sai pian muutkin tuottajat kokeilemaan valmistustapaa.
 
Appassimento -viinejä voidaan valmistaa mistä tahansa rypäleyhdistelmästä, mutta uudella tavalla eli vain osa rypäleistä kuivatetaan. Koska viinillä ei ole vielä DOC - laatuluokitusta, valmistusta eivät säännöt rajoita, joten markkinoilla on hyvinkin erilaisia ja erihintaisia vino da tavola tai vino rosso IGT -laatuluokiteltuja viinejä. 
 
Tommasin Arele Parziale Appassimenton rypäleet ovat Corvina, Rondinella, Oseleta ja Merlot, joista 30 prosenttia on kuivatettu kaksi kuukautta ennen murskausta. Nimensä viini on saanut paikallisesta sanasta arele, joka tarkoittaa rypäleiden kuivatukseen käytettyä puista telinettä. 
 
─ Kuten aikaisemmin sanoin olen melko tyytyväinen viiniemme saatavuuteen Suomessa eli kaikki päätuotteemme ovat jo Alkossa, mutta vakiovalikoimasta puuttuu Arele Appassimento. Olen täysin vakuuttunut, että siitä tulisi hetkessä suomalaisten suosikki. Ne jotka pitävät Amaronesta ja Ripassosta, pitävät myös tästä viinistä. Arele on tyyliltään hieman kevyempi, mutta myös edullisempi. Pierangelo myöntää olevansa vähän harmissaan siitä, ettei Tommasin Arele osunut siihen hintakategoriaan, josta Alko haki appassimentoa vakiovalikoimaansa viime vuonna.
 
─ Mutta viini on teidän suomalaistenkin saatavilla. Se on tilattavissa Alkon tilausvalikoimasta, josta löytyy lisäksi myös muutama muu mielenkiintoinen Tommasi- viini, hän vinkkaa.
 
Kiitos Pierangelo ja tervetuloa taas Suomeen!
 

PIERANGELO TOMMASI PÄHKINÄNKUORESSA:

Motto - Voitto ei ole tärkeintä. Se on ainoa asia, jolla on merkitystä!
 
Koti - Menin naimisiin vuonna 2003 ja olen siitä saakka asunut talossa, joka oli myös isoisoisäni, Giacomo Tommasin, koti. Talo on kuvattu yrityksemme logossa ja mm. Tommasi Amaronen etiketissä. 
 
Perhe - Vaimo, kaksi ihanaa lasta, ja vertaansa vailla oleva koira, kultainen noutaja.
 
Työ - Elämä.
 
Harrastukset - Jalkapallo, suosikkijoukkueeni on Juventus, jonka innokas kannattaja olen.
 
Onni - Perheeni.
 
Ystävät - Tärkeä osa elämääni. Valitettavasti aikaa tuntuu olevan aina vain vähemmän ystävien seurasta nauttimiseen.
 
Unelmat - Minulla ei oikeastaan ole unelmia, pikemminkin monia tavoitteita ja toiveita.
 
Tulevaisuus - Toivon näkeväni että tulevaisuudessa Tommasin perheen viides sukupolvi, tai ainakin osa heistä, astuu perheyrityksen palvelukseen ja kehittää sitä edelleen... 
 
Rakkain vuodenaika - Syyskuu, koska silloin säät ovat yleensä kauniit, ja on viininkorjuun aika. Toisaalta pidän myös joulusta, koska siihen liittyy paljon lämmintä yhteisöllisyyttä ja vuoden loppu on tavallaan myös oman työn korjuuaika, näkee myös oman työnsä tulokset
 
Paras hetki päivästä - Nautin päivänvalosta...
 
Suosikkiruoka - Italialainen pasta ja punainen liha, etenkin pihvit
 
Suosikkiviini - Maistelen kaiken aikaa viinejä eri puolilta maailmaa, mutta nautin Veneton viineistä. Ripasso on minun lempilapseni.
 
Suosikkidrinkki - Muut alkoholit eivät kuulu lainkaan juomavalikoimaani
 
Hedelmä - Meloni
 
Kirja - Ken Folletin "Sulle Ali delle Accquile" (suom. Teheran)
 
Filmi - "Tanssii susien kanssa"
 
Musiikki - Jon BonJovi
 
Suosikkilomapaikka
Pienten lasten ehdoilla olemme viimevuosina lähinnä rantalomailleet Jesolossa, joka sijaitsee vain muutaman kilometrin päässä Venetsiasta. Paras lomakohde, jossa olen koskaan lomaillut, on ehdottomasti Malediivit.
 
 
Teksti: Sirpa Lauttamus-Ahola
Kuvat: Tommasi Viticoltore