Kantarellipiirakka

noin 16 palaa

"Sienipiirakka on aina suosittu tarjottava. Tämän ohjeen kehitin myös vuosia sitten MAKU-lehden nyyttäritarjottavaksi. Porkkanasose taikinassa antaa sekä ihanaa väriä, makua että myös kevennystä taikinaan".

Pohja

  • 3 1/2 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 200 g voita 
  • 2 dl soseutettua porkkanaa

Täyte

  • 1–1 1/2 l kantarelleja
  • 2 sipulia
  • 1 tlk (2 dl) ruoanvalmistusjogurttia
  • 1 tlk (2 dl) kermaviiliä
  • 3 munaa
  • 1 ps (150 g) mozzarellaraastetta
  • 1/2 sitruunan raastettu kuori
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl kuivattua basilikaa
  • 1 tl sitruunapippuria

Koristeeksi: kehäkukan terälehtiä ja basilikan lehtiä

Mittaa monitoimikoneen kulhoon jauhot, leivinjauhe ja jääkaappikylmä, paloiteltu rasva. Aja seos murumaiseksi. Lisää porkkanasose ja surauta taikina tasaiseksi. Nosta taikina jääkaappiin rauhoittumaan.

Esikäsittele ja pienennä kantarellit. Hienonna sipulit. Kääntele sieniä ja sipulisilppua pannulla noin 10 minuuttia ja nosta jäähtymään.

Kumoa kulhoon ruoanvalmistusjogurtti, kermaviili, munat, juustoraaste ja mausteet. Sekoita ainekset.

Painele taikina suuren piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Paista pohjaa ensin 200 asteessa 10 minuuttia.

Levitä puolikypsälle pohjalle ensin sieni-sipulisilppu ja sitten täyteseos. Jatka kypsentämistä noin 30 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt.

Koristele leivonnainen kehäkukan ja basilikan lehdillä.

  • Voit tehdä piiraan myös sekasienistä. Kun löydät metsästä vain muutaman tatin, haperon tai kehnäsienen, niin esikäsittele ne ja jatka ohjeen mukaan.
  • Porkkanasoseen asemesta voit käyttää myös peruna-, selleri- tai palsternakkasosetta.

Marita Joutjärven sieniresepti