Klassinen ruotsalainen hernekeitto

  • 500 g kuivattuja keltaisia herneitä
  • 2 l vettä
  • Liota herneitä kylmässä vedessä yön yli. Poimi mahdolliset huonot herneet joukosta

Keitto:

  • liotetut herneet ja noin kaksi litraa vettä
  • 1-2 lihaliemi- tai kasvisliemikuutiota (fondia)
  • 2 keskikokoista sipulia
  • meiramia ja/tai timjamia maun mukaan
  • 1 laakerinlehti
  • suolaa
  • miedosti savustettua possunkylkeä/ palvikinkkua

Kaada vesi pois liotetuista herneistä. Keitä herneitä uudessa vedessä laakerinlehden kanssa puolisen tuntia.
Lisää pieneksi pilkotut sipulit, liha(kasvis, kana)liemikuutiot tai fondi, pari teelusikallista meiramia tai timjamia (tai molempia). Keitä herneitä, kunnes ne ovat pehmeitä (1-1,5 tuntia).
Lisää kypsä, kuutioitu liha keittoon kypsymisen loppupuolella. Jos keitto on liian paksua, lisää vettä. Tarkista lopuksi suola, sillä lihasta tulee suolaa keittoon.
Tarjoa keiton kanssa sinappia.

Vinkki: Jätä pois liha, niin saat hernekeitosta maukkaan kasvisruuan. Saat keittoon lisää makua lisäämällä sekaan loppuvaiheessa (n. 30 minuuttia ennen valmistumista) kuutioitua porkkanaa ja juuriselleriä.