Päärynöitä ja juustokastiketta

4:lle
  • n. 300 g voitakinaa
  • 2 päärynää
  • 2½ dl valko- ja kuohuviiniä (tai jompaakumpaa)
  • ½ vaniljatankoa
  • sitruuna
  • 2 rkl sokeria
 Täyte:
  • 50 g sinihomejuustoa
  • 20 g korppujauhoja
  • 3 saksanpähkinää
 
Voiteluun:
  • 1 kananmuna
Koristeluun:
  • mintunlehtiä
  • tomusokeria
 
Juustokastike:
  • 150 g tuorejuustoa
  • 1 dl kermaa
  • suolaa, sokeria, mustapippuria
  • tilkka sitruunamehua
Kuori ja halkaise päärynät. Koverra siemenkota pois ja hiero päärynät sitruunalla. Laita viini, vaniljatanko ja sokeri kattilaan, anna kiehahtaa. Lisää päärynät ja keitä pehmeiksi (neste käytännössä häviää).
 
Kauli voitaikina ja leikkaa siitä päärynän mallisia palasia.
 
Tee täyte: Rouhi pähkinät ja sekoita kaikki ainekset keskenään.
 
Täytä päärynässä oleva kolo täytteellä ja laita täytepuoli alaspäin päärynät voitakinan päälle.
 
Voitele taikinan reunat munalla ja paista 200 asteessa noin 20 min, kunnes reunat ovat kauniin ruskeat.
 
Koristele mintunlehdillä ja mahdollisesti tomusokerilla.
 
Tee juustokastike: Sekoita pehmennyt juusto kerman kanssa. Mausta suolalla, pippurilla ja ripauksella sokeria. Lisää tilkka sitruunamehua ja sekoita.
 
Tarjoa päärynät lämpiminä kastikkeen kera.