Thaihenkinen madekeitto

  • n. 1,3 kg nyljetty made

Kalan keitinliemi:

  • n. 1 l vettä
  • 1,5 tl suolaa
  • 10 mauste- tai mustapippuria
  • 2 laakerinlehteä

Keittoon:

  • 1 sipuli
  • 1 pieni purjo
  • 2 porkkanaa
  • 6-8 perunaa
  • 1-2 varsisellerin vartta
  • 2 tl rypsiöljyä
  • n. 2 tl vihreää currytahnaa
  • 200 g (pakaste) parsakaalia
  • 1-2 dl kookosmaitoa
  • ripaus pippuria myllystä
  • (vihreää thaicurryjauhetta)
  • 2 rkl silputtua korianteria, persiljaa tai tilliä

Kuumenna kalan keitinvesi kiehuvaksi ja pane kala kattilaan kokonaisena tai paloiteltuna. Pienennä lämpöä ja keitä kalaa pari minuuttia. Kuori keitinliemen pinnalle syntynyt vaahto pois. Lisää muut keitinliemen ainekset kattilaan. Hauduta kala kypsäksi miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia.

Nosta kypsä kala vadille ja siivilöi liemi talteen (sitä pitäisi olla noin 1 litra).

Hienonna sipuli ja halkaistu huuhdottu purjo. Suikaloi porkkanat ja kuoritut perunat sekä selleri. Kiehauta hienonnetut sipulit öljyssä kattilassa. Lisää currytahna ja porkkanat joukkoon hautumaan. Kaada päälle siivilöity keitinliemi ja lisää perunat sekä selleri. Hauduta noin 10 minuuttia, kunnes porkkanat ja perunat ovat lähes kypsiä.

Kumoa joukkoon parsakaalin kukinnot, lisää halutessasi paloiteltu mateen maksa ja hauduta vielä noin 5 minuuttia.

Erottele perunoiden kypsymisen aikana kalanliha ruodoista. Lisää keittoon lopuksi kookosmaito, hienonnettu tilli ja ripaus mustapippuria sekä ruodottomat kalapalat. Kuumenna keitto ja tarkista maku. Tarjoa lisänä esimerkiksi ruisleipää.

Vinkki: Jos et halua askarrella madelientä, tee kalaliemi kuutiosta tai fondista. Fileoi made ja paloittele sopiviksi paloiksi. Lisää kalapalat parsakaalien kanssa kypsymään.

Lähde: Pro Kala ry