Uunimade ja purjokastike

  • n. 1,3 kg:n (mäti)made
  • 1-2 rkl sitruunanmehua
  • 1 tl suolaa
  • musta- tai valkopippuria
  • 4-6 viipaletta parmankinkkua

Jos ostat mätimateen, valmista tänään made ja pakasta
mäti ja herkuttele sillä myöhemmin.

Pyydä kauppiasta nylkemään made tai nylje tai kalttaa se itse. Jos kalttaat, valele pinta kiehuvalla vedellä ja pyyhi talouspaperilla tumma pinta pois. Avaa made varovasti
saksilla vatsapuoli ylöspäin peräpäästä aloittaen.
Poista sisälmykset ja ota maksa ja mäti talteen. Huuhdo kala hyvin.

Kuivaa huuhdottu made ja nosta se leivinpaperoidulle uunipannulle. Tee mateen pintaan muutama viilto terävällä veitsellä. Mausta sitruunamehulla, suolalla ja pippurilla.
Suikaloi osa parmankinkusta ja sujauta se yksinään tai paloitellun maksan kanssa mateen sisään. Käännä made mahalleen ja levitä pinnalle parmankinkkuviipaleet poikittain.

Kypsennä madetta 180 asteessa 30- 40 minuuttia.
Lohkoperunat kypsyvät samalla uunipannulla. Jos käytät raakoja perunalohkoja, kypsennä niitä ensin runsas 10 minuuttia yksinään 225 asteessa.